#Back2Basic: Wees tevreden met de kleine dingen

Als je denkt aan ‘terug naar de basis’ dan springen in je hoofd waarschijnlijk begrippen als ‘gezonde voeding’, ‘workouts’ en een ‘healthy lifestyle’, maar terug gaan naar de basis kan ook op een ander niveau in je leven, namelijk met je mindset. Wanneer we meer zouden beseffen wat we al hebben en ook eens tevreden zouden zijn met de kleine dingen, komen we weer een stapje dichterbij onszelf en gaan we net iets minder gefrustreerd door het leven. 

Hebberigheid 

Vaak worden we (zonder dat we het door hebben) mee gesleurd met de hebberigheid van de maatschappij. We willen steeds meer en meer en alles om ons heen in ons bezit hebben. Gedachten die onze hoofden (en ook die van mij) vaak vullen zijn: “ik moet dit,” en “ik wil dat.”

Begrijp me niet verkeerd, doelen stellen en jezelf ergens mee belonen is natuurlijk heel fijn en prima! Alleen geloof ik er ook in dat het heel goed is om jezelf zo af en toe even terug te roepen. Dat het beter is om ook eens om je heen te kijken en je te realiseren wat je eigenlijk allemaal al hebt!

Sta stil bij wat je hebt

Als kind heb ik in een oorlog gezeten, een tijd ronddwalen met mijn familie zonder huis, eten en andere basis behoeften was flink afzien. Natuurlijk heeft dit een heftige impact gehad op mij, maar elke avond als ik mijn bed instap, ben ik zo trots en dankbaar dat ik mijn eigen huis heb. Dat ik een dak boven mijn hoofd heb, warmte, gezondheid en dat ik elke dag weer kan kiezen wat ik eet. Dat is echt een luxe!

Ook waarderen dat je mensen om je heen hebt die je dierbaar zijn, is erg belangrijk. Zij zijn je basis, waar je op terug kan vallen en waar je de ‘basis’ mee kan delen: samen eten, lachen, huilen, elkaar knuffelen en er gewoonweg  voor elkaar zijn! Bedenk dan ook dat er al zo veel mooie dingen te zien en te ervaren zijn in de wereld, zonder dat je daar geld aan uit hoeft te geven, of dat het per se in je bezit moet zijn. Ga bijvoorbeeld eens een stukje fietsen en word je bewust van dat moment, ervaar de schoonheid van de natuur om je heen. Stop dan eens even op een mooi plekje en laat het helemaal in je opgaan. Observeer de details van een schelp, of ontdek hoe bijzonder een zandkorrel eigenlijk is. Geniet er echt even van!

schelpen Fitgirls

Wees dankbaar

Een basis voor mij zijn dus echt the basic needs in een mensen leven. Zoals Bob Marley (een grote inspiratie voor mij) ooit zei:
“Possession make you rich? I don’t have that type of richness. My richness is life.

Om te oefenen en jezelf dagelijks terug te roepen naar de basis kan je een volgende oefening uitproberen:

Zoek dagelijks een rustig plekje op waar je niet gestoord kan worden, voor mij is dit ‘s avonds in mijn bed. Benoem dan voor jezelf waar je dankbaar voor bent. Misschien vind je het in het begin lastig en kan je maar drie dingen opnoemen, maar hoe vaker je het doet des te makkelijker het wordt.

Wat betekent voor jou terug gaan naar de basis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *