#16 Merels fitjourney: Zorgen voor jezelf

Terwijl ik deze blog schrijf, lig ik ziek op de bank. Ondanks een duf hoofd van de verkoudheid en een zeer lijf, overwoog ik vanmorgen om toch nog even langs mijn werk te gaan voor een geplande meeting. Totaal voorbijgaand aan het feit dat mijn lichaam me al een paar dagen probeert te waarschuwen. En ik geef toe: de laatste twee weken heb ik niet goed naar haar geluisterd.

Rust inbouwen blijft een uitdaging. Want stel je voor dat ik iets belangrijks mis…Alleen wanneer ik helemaal gevloerd in bed lig, is dat voor mij een reden om het iets rustiger aan te doen, maar dan ben ik daarvoor natuurlijk al tien keer over mijn grens gegaan. Pas toen mijn collega me vanmorgen dit berichtje stuurde: ‘Merel, als je ziek bent, blijf je gewoon thuis en ga je niet heen en weer rijden voor een meeting. Denk aan jezelf’, besloot ik toch maar op de bank te kruipen met een kop thee.

Ik besefte me dat ik, nu ik ziek ben, eindelijk de tijd heb om die ene documentaire op Netflix te kijken die ik al zolang wilde zien en om een boek te lezen. Wacht even, ik heb dus pas tijd om dingen te doen die mij inspireren en waar ik blij van word, als ik ziek ben? Hier gaat iets niet helemaal goed.

Merel_Bewerkt_Klein-10

Van binnenuit

Zal het soms ook zo werken met het veranderen van mijn levensstijl? Geef ik mezelf niet de tijd en de ruimte om te doen waar ik me uiteindelijk happy door voel? Soms voelt het doel zo ongrijpbaar, alsof ik in mijn droom aan het rennen ben, maar geen meter vooruitkom. Het veranderen van mijn lifestyle is niet iets wat zich buiten mijzelf bevindt en wat ik eerder zal bereiken naarmate ik nog harder ga rennen. Het moet van binnenuit komen. Het kan alleen maar van binnenuit komen. Het goede nieuws daarvan is dat alles wat ik nodig heb om te bereiken wat ik wil, al in mij zit. Alle kwaliteiten en eigenschappen bezit ik al, ze zijn van mij, en ik ben helemaal vrij om te doen wat ik ermee wil.

Het mooie is dat mijn lichaam me daar ook nog eens een handje bij helpt, zodra ik leer om goed naar haar te luisteren. Ze geeft signalen af en weet precies wat wel en niet goed voor me is.

Luisteren naar je lichaam

Een van die boeken die ik al een tijdje wilde lezen, maar waar ik geen tijd voor had -of eigenlijk geen tijd voor nam- is het nieuwe kookboek van Tara Stiles. In dit boek geeft ze inspiratie om het heft in eigen handen te nemen en je eigen handleiding te maken. Grappig genoeg vertelt ze op een van de eerste pagina’s dat wanneer je een gezonde maaltijd eet, maar dit niet goed valt, je dan je buik moet volgen in plaats van je hoofd en je voor datgene moet kiezen waar je een diepe hunkering naar hebt, ook al staat dat niet op het dit-mag-je-eten-lijstje. “Iedereen is anders en heeft op elke moment iets anders nodig om zicht fantastisch te voelen.” Niemand kan je zeggen wat wel en niet mag, maar ze herinnert je aan het feit dat je het zelf al weet. Natuurlijk betekent dit niet dat je onbeperkt snacks moet eten, maar dat je leert om te luisteren naar je eigen lichaam. Tara got my attention.

“Als je de tijd neemt om creatief te zijn in de keuken, voel je je lekkerder, zie je er beter uit en vind je meer rust en focus in je leven. Leer te vertrouw op je instincten.” -Tara Stiles

Wanneer ik verder lees, legt ze uit dat de relatie met wat we eten, hoeveel we eten en hoe we ons voelen in dat hele proces, vermoeiend, stressvol en beangstigend kan zijn. Thank god, dat ligt dus niet alleen aan mij. “Als je niet beter weet, denk je waarschijnlijk dat jezelf inhouden de beste manier van leven is. Er bestaat een alternatief. Je goed voelen en er goed uitzien kan naast elkaar bestaan. Je eetervaring kan iets lekkers en voedzaams zijn. Als je al je angsten achter je laat, word je lijf sterker en stralender.”  

IMG_0382

Verlangen naar ruimte

Ze slaat de spijker op de kop wanneer ze schrijft over het verlangen naar ruimte. “Je wil iets veranderen in je leven. Je wil je beter voelen, beter eten en tevredener zijn in je leven. Uiteindelijk is dat een verlangen naar ruimte.” Dat je je soms opgesloten kunt voelen in wat er ook maar mis is in je leven, klinkt herkenbaar. De oplossing volgens het boek: ruimte creëren om verandering teweeg te brengen en rust nemen om die ruimte te creëren. Als je continu druk bent, schep je geen ruimte om je leven naar een hoger niveau te tillen. Dus daar zit de kink in de kabel: ik geef mezelf te weinig rust en ruimte om nieuwe dingen te proberen die ervoor zorgen dat ik me fantastisch voel.

Ruimte in mijn hoofd, zorgt ervoor dat ik ruimte kan maken om mij heen. Een opgeruimde omgeving geeft weer rust in mijn hoofd. Tip 1 van miss yoga en healthy food uit de USA: houd een grote schoonmaak. Ruim je keuken op, maak je aanrecht schoon en gooi oude producten weg en laat opruimen nou net een van mijn favoriete bezigheden zijn om ruimte in mijn hoofd te krijgen.

Ik weet wat me te doen staat als ik me weer beter voel. Nu eerst die bacillenkiller van blz. 75 maar eens in de blender stoppen…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *