Let’s meet Marte a.k.a. Finger Licking Fit

Sinds ik, Marte, meer dan drie jaar geleden verhuisd ben naar Beijing, is mijn leven compleet veranderd. Waar ik eerst erg moest wennen aan Chinese gebruiken en gewoontes, heb ik er inmiddels een aantal overgenomen waar juist vrienden en familie in Nederland hun wenkbrauwen bij optrekken. Lees ze hier!

Vroeg Opstaan

China is van oorsprong een agrarisch land, waar men voor zonsopkomst opstaat om op het land te werken. Maar ook in de grote steden begint het leven vroeg, waar de eet kraampjes en de markt al klaar staan wanneer men naar werk vertrekt.

Tijdens mijn studentenjaren miste ik vaak werkgroepen om negen uur omdat ik moeite had mijn bed op tijd uit te komen, nu tik ik met gemak de wekker uit om vijf uur ’s morgens. In de vroege ochtend zit ik vol energie en ben ik meer gedisciplineerd. Opstaan voor dat de rest van de stad uit bed komt, geeft me het gevoel dat ik een voorsprong heb op de dag.

Marte_Beijing view 2

Heet Water & Groene Thee

Het gebruik dat de meeste vraagtekens opwekt bij bezoekjes in Nederland is mijn nieuwe liefde voor het drinken van heet water. In China wordt “drink meer heet water” (多喝热水) als advies bij elk lichamelijk kwaaltje gegeven, zo zou het de balans in het lichaam beter bewaren. Daarnaast heeft China een eeuwenoude thee cultuur en wordt er de hele dag door thee gedronken. Met gemak drink ik per dag drie liter heet water (of thee), wat onder andere hydrateert en helpt bij de spijsvertering. En het bevat ook nog eens (bijna) geen calorieën.

Doggy Bag

Een snelle bak noedels of een uitgebreid diner met vrienden, in Beijing is het heel normaal om dagelijks, en vaak wel een aantal keer per dag, buiten de deur te eten. Erg gemakkelijk en lekker, maar het maakt controle over je macro’s en porties een stuk lastiger. Zo vaak uit eten gaan hoeft niet ongezond te zijn, als je maar let op wat en hoeveel je eet. Neem tot je vol zit en neem de rest lekker mee naar huis, dat is nog budget vriendelijk ook.

Ochtend Gymnastiek

In de vroege ochtend uren zie je veel mensen op straat en in het park rekken en strekken, rondjes joggen en stijldansen. Vaak gaat dit niet hand in hand met merk outfits, maar met jeans en slechte schoenen (wat ik niet aanraad). Punt is: no excuses. Er is niks lekkerder dan je ochtend work-out gedaan te hebben voor de rest van de dag begint.

Rekken en strekken

Dit is een gewoonte die ik in het nieuwe jaar onder de knie wil krijgen. Ondanks dat ik regelmatig in de sportschool te vinden ben, faal ik hard op een ander vlak: waar ik moeite heb mijn tenen aan te raken, legt de gemiddelde Chinees – jong en oud – met gemak een been in hun nek. Dus voor 2016 is dat de gewoonte die ik in de knie wil krijgen: rek, strek, doe yoga, en wordt ze soepel als de Chinese gepensioneerden in het park.

 

finger licking fit_marte

Marte is de oprichtster van Finger Licking Fit, een online platform dat draait om gezonde én lekkere recepten; waar regels, beperkingen en trends ontweken worden; en waar je meal prep tips en de ins & outs van Marte’s leven in Beijing (China) kunt vinden. Will je meer weten over FLF? Ga dan naar www.fingerlickingfit.com of volg Marte op Instagram @martevanos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *