#14 Merel’s Fitjourney: rust en concentratie

Ken je dat gevoel dat je maar doorgaat en alle leuke dingen aangrijpt die er op je pad komen? Bang dat je iets mist of aan je voorbij laat gaan? Dan ken je vast ook wel dat gevoel dat wanneer ’s ochtends je wekker gaat, je het gevoel hebt dat je nog wel een hele winterslaap kunt houden. Soms moet je even op de rem trappen voordat de trein maar door dendert en vergeet te stoppen op de meest belangrijke stations: rust, reflectie en concentratie.

De afgelopen twee maanden heb ik gebruikt om mij te focussen op mijn nieuwe werk, om familie te bezoeken met de feestdagen, om mijn huis (en mijn hoofd) op te ruimen, om mijn rust te pakken en om gewoon eens een boek te lezen. Een van de dingen die ik in datzelfde boek las en daarmee gelijk in de praktijk ervoer, is dat het focussen op één ding een kalmerend effect heeft op lichaam en geest.

Lunch bij PLUK in Amsterdam
Lunch bij PLUK in Amsterdam

 

Puzzelstukjes

Ik heb zeker niet stilgezeten, want: ik heb me ingeschreven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel en ik ben begonnen met mijn eerste klus als branded content redacteur bij een ontzettend leuke uitgeverij in Haarlem.
Ik heb mijn hart gevolgd en langzaam voelt het alsof alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. Voor mij is een Fitgirl niet alleen iemand die fysiek en mentaal goed voor haar lichaam zorgt maar ook iemand die datgene doet waar haar passie ligt. Op mijn eigen benen kunnen staan geeft me ontzettend veel kracht en nieuwe energie.

Carrotcake om te vieren dat ik ben gestart als zzp'er!
Carrotcake om te vieren dat ik ben gestart als zzp’er!

 

Innerlijke strijd

Tegelijkertijd voelt het soms alsof door alle veranderingen mijn hele fundering een beetje aan het schudden is. Ik kan lastig keuzes maken en mijn verkeerde relatie met eten klopt harder aan de deur dan ooit. Door het (willen) veranderen van mijn levensstijl, doen mijn oude patronen en slechte gewoonten nog harder hun best om te overleven. Hoe harder er aan het gek gerammeld wordt, hoe steviger mijn ego de poorten dichthoudt.

Door deze innerlijke strijd was ik mezelf een beetje kwijt. De vraag is: hoe ga ik ermee om? Misschien ben ik wel te streng en mag ik ook best af en toe een beetje mild voor mezelf zijn. Mezelf alles ontzeggen qua voeding werkt aardig averechts. Het is alles of niets. Met de laatste weken vooral de nadruk op alles.

Wanneer er belangrijke dingen te gebeuren staan, komen er grotere problemen om te proberen die dingen tegen te houden, las ik in nog steeds datzelfde boek. Een goede eyeopener. Ondanks mijn vele leermomenten van het afgelopen jaar, heb ik nog een lange weg te gaan. Maar ik zit in ieder geval op de goede weg. Af en toe neem ik een zijafslag waarna ik weer terug kom op de hoofdweg om mijn reis voort te zetten.

Intentie

Tijdens mijn eerste yoga les van dit jaar zette ik een intentie neer voor 2016: beter voor mijn lijf zorgen, gezonder eten en meer sporten. Daarna trokken we een kaart met daarop een deugd die symbool zou staan voor het nieuwe jaar. Mijn deugd? Zelfbeheersing. Toeval? Ik denk het niet.

Zelfbeheersing

Discipline gebruiken om alleen te doen waar je werkelijk voor kiest en je niet heen en weer te laten slingeren door de wind van je verlangens. Het geeft je de wil om vol te houden en helpt je je doel te bereiken. Je bent eerlijk tegenover jezelf. Je kunt slechte gewoonten verwijderen en goede aankweken.

Ik zal zelfbeheersing inzetten om mijn doel te bereiken en om afleiding te weerstaan. Ik heb geduld voor het proces en kan niet wachten tot mijn nieuwe, gezonde gewoonten zullen winnen en de poorten van mijn ego binnenstormen!

4 thoughts on “#14 Merel’s Fitjourney: rust en concentratie

  • Merel Jegen zegt:

   Hi Sanne!

   Voor mijn opleiding tot yogadocente heb ik het boek ‘Over de werking van yoga’ gelezen.
   Een erg mooi boek om te lezen wanneer je meer wilt weten over hoe yoga het vermogen bezit om je te ‘helen’, zoals ze dat zo mooi zeggen. En met veel wijze lessen 😉

   Liefs, Merel

 1. Ilse zegt:

  Zet hem op he! Ik las laatst dat het helpend kan zijn je doelen meer resultaatgericht te formuleren (hey, smart!). Dus te formuleren waaraan je meet dat je ‘gezonder leeft’ en liever voor jezelf bent. Ik wil op ma en woe naar yoga bijv. of ik lunch elke dag met toegevoegde groenten oid. Discipline is ook kleine doelen stellen en die vooral behalen/daar je focus op te houden. Je doelen mogen niet de woorden: ‘geen’ of ‘niet’ bevatten, deal!?

  • Merel zegt:

   Deal! Ik ga er zeker mee aan de slag. Kleine, resultaatgerichte doelen maken klinkt makkelijker te behalen dan alleen naar het grote plaatje te kijken.
   Thanks voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *