Spruitjes salade met appel en spekjes

Wij houden van lekker en gezond eten maar het moet vooral niet ingewikkeld en snel klaar zijn. Geen poespas gewoon binnen een handomdraai op tafel. Daarom vind je hier vanaf nu elke week de lekkerste recepten van Voedzaam & Snel. Deze keer een salade van spruitjes. Dat klinkt misschien in eerste instantie niet als een feestje maar dat is het wel! 

Spruitjes zijn super gezond! Op een schaal van één tot tien scoren ze een dikke negen. Spruitjes zijn rijk aan een enorme hoeveelheid belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Ook bevatten ze glucosinolaten. Deze in water oplosbare organische verbinding van zwavel en stikstof zou ook preventief werken tegen kankercellen. De onderzoeken richten zich nu voornamelijk op glucosinolaten uit broccoli, maar ook de glucosinolaten uit spruiten hebben mogelijk deze preventieve werking.

De meeste mensen vinden die zwavelachtige smaak van spruitjes niet lekker. Door de mosterd en balsamico azijn in het recept wordt die smaak geneutraliseerd. In combinatie met de zoete appel en de zoute spruitjes is het een salade waar het water je van in de mond loopt!

 WHAT DO YOU NEED

  • Spruitjes – 250 gram
  • Spekjes – 75 gram
  • Balsamico azijn – 4 eetlepels
  • Mosterd – 2 theelepels
  • Appel – 1 rode
  • Walnoten – 50 gram

MAKE, SHAKE & BAKE

  1. Snijd de kontjes van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes
  2. Snijd van de spruitjes in de keukenmachine in heel dunne plakjes. (Je kunt ook een mandoline gebruiken, of een scherp keukenmes)
  3. Doe de gesneden spruitjes in een kom
  4. Bak de spekreepjes knapperig in een klein pannetje en schep ze uit het vet
  5. Voeg aan het spekvet de balsamicoazijn en de mosterd toe
  6. Laat het 1 minuutje zachtjes pruttelen en roer het door
  7. Giet de dressing over de spruitjes en hussel het door elkaar
  8. Verdeel de spruitjes over twee borden
  9. Snijd de appel in blokjes, en verdeel samen met de spekjes en de walnoten over de spruitjes

 

Tip: voeg voor een extra twist blokjes geitenkaas toe!

 

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *