18 april 2016 
3 min. leestijd

Rawfood: gezond of niet?

Rawfood: gezond of niet?
In 2012 was er veel te doen rond het eten van rauw voedsel door Francis Kenter en haar zoon Tom. De documentaire RAUW die toen te zien was op de Nederlandse televisie, heeft veel losgemaakt bij ons nuchtere Hollandse volkje. Francis Kenter was zich bewust van de gevaren van ons fabrieksvoedsel en ging op zoek naar echt voedsel: voedsel dat nog zuiver is, als reden om de gezondheid van haar kinderen te willen waarborgen. Maar is Rawfood eigenlijk wel zo gezond?

Wat is Rawfood?

De maaltijden in een Rawfood dieet bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. In een Rawfood dieet wordt in principe niets gegeten dat verhit is boven 48 graden. De reden hiervoor is dat enzymen en een aantal vitamines boven deze temperatuur kunnen worden vernietigd. In verhouding krijg je veel vitamines en mineralen binnen, omdat je verhoudingsgewijs ook heel veel groenten en fruit eet, maar doordat je dierlijke producten weglaat, mis je ook essentiële vitamines en mineralen.

Wie spreekt nu de waarheid?

Tom bleek ondervoed te zijn. Doordat zijn voeding te weinig vet, eiwitten en kalk bevatte, bleef volgens de doktoren zijn groei achter. Ondanks alle goede bedoelingen en uitgebalanceerde maaltijden die zijn moeder al negen jaar op het menu zette! Tom bleef er vrij nuchter onder want ja, wie spreekt er nu de waarheid? Zijn moeder wilde meewerken aan de documentaire om andere mensen ervan bewust te maken wat een impact supermarktvoeding op onze gezondheid en die van onze kinderen heeft. Het resultaat was echter dat Tom onder toezicht van jeugdzorg kwam en bijna uit huis werd geplaatst.

Ze deed echt haar best

In mijn praktijk heb ik jaren geleden een meisje; "Suzie" begeleid. Ze had nog nooit fruit gegeten. Zij wist het verschil ook niet tussen groenten en fruit. De enige groenten die haar moeder haar weleens gaf, was komkommer. Haar moeder had destijds contact met mij gezocht omdat Suzie zwaar overgewicht had en ze niet wist hoe ze dit aan moest pakken. Ze deed echt heel erg haar best door het kind de hele dag zo weinig mogelijk eten te geven en 's avonds frietjes met af en toe komkommer. Maar toch werd het kindje steeds dikker. Over deze vrouw en haar dochter is nooit een documentaire gemaakt en zij is ook niet op de stoel van Pauw & Witteman terecht gekomen. Wel op die van mij, in mijn praktijkruimte.

Verplicht om een keuze te maken

Zowel de moeder van Tom, als de moeder van Suzie hadden het allerbeste met hun kinderen voor. Ook al hadden ze tegenstrijdige ideeën, beide methoden veroorzaakten ongezonde voedingspatronen. Beide waren ze bang geworden voor voeding en gingen er niet meer op een ontspannen manier mee om. Juist hier zit, naar mijn mening, het probleem van deze tijd. Wat is er toch gebeurd met ons? Wij worden tegenwoordig bijna verplicht om de keuze te maken om gezond te eten. Hoe komt het toch dat het niet gewoon vanzelf gaat? Doordat we zo gefixeerd zijn op ‘gezonde’ voeding, lopen we het risico om hele krampachtige voedingspatronen te ontwikkelen.

"Wij worden tegenwoordig bijna verplicht om de keuze te maken om gezond te eten. Hoe komt het toch dat het niet gewoon vanzelf gaat?’’

Aardappel-vlees-en-groenten tijdperk

Zelf ben ik opgevoed in de aardappel-vlees-en-groenten tijdperk. Als mijn moeder echt in een gekke bui was, dan aten wij spaghetti. We gingen ook wel eens naar de Mc Donalds, maar dat was echt een uitstapje. Mijn overgrootmoeder heeft in haar leven nooit van aspartaam of antioxidanten gehoord. Zij at gewoon wat te koop was en wat ze lekker vond. Als wij nu door de supermarkt lopen en kopen en eten wat we lekker vinden, dan belanden er artikelen in ons wagentje waar mijn oma steil van achterover zou slaan.

Doe ook eens gek

Rawfood is eigenlijk een heel natuurlijke manier van eten. Het is voeding zonder kunstmatige toevoegingen, zonder E-nummers; puur en plantaardig. Eten zoals mijn overgrootoma het wel zou herkennen. Als je dit aanvult met dat wat je echt lekker vindt en wat volkorenproducten en af en toe een stukje (gebakken :P) vlees, kom je volgens mij (en mijn overgrootoma) een heel eind met jouw gezonde voedingspatroon! Het is echt niet nodig om te overdrijven en alles rauw te gaan eten. Ga voor tachtig procent gezond en natuurlijk eten, dit is een haalbaar doel. Dan blijft er nog twintig procent over om af en toe eens gek te doen. Tenzij je ook op de stoel bij Pauw & Witteman wil zitten...

"Ga voor tachtig procent gezond en natuurlijk eten, dit is een haalbaar doel."

Marielle Fitgirls Mariëlle Keijzers is gewichtsconsulent, mental coach en gespecialiseerd in emotie-eten. In haar praktijk Compliment Voedingsadvies adviseert zij haar cliënten op basis van gewone gezonde voeding en door middel van coaching. Haar missie is om zoveel mogelijk vrouwen weer met vertrouwen te kunnen laten genieten van gewone gezonde voeding. Voor meer informatie kun je kijken op www.complimentvoedingsadvies.nl of volg Mariëlle op www.facebook.com/complimentvoedingsadvies.

Reactie plaatsen