Ontbijttaart met havermout en noten

Wij houden van lekker en gezond eten, maar het moet vooral niet ingewikkeld en snel klaar zijn. Geen poespas gewoon binnen een handomdraai op tafel. Daarom vind je hier vanaf nu elke week de lekkerste recepten van Voedzaam & Snel. Steek de kolen maar alvast aan, want deze week gaan we barbecuen. 

Maak van je maandagochtend een feestje, door deze minst leuke dag te starten met een lekker stuk taart (of iedere andere ochtend!). Nee, het is jammer genoeg geen dubbele chocoladetaart of mierzoete kersenmonchou. Met een stukje van deze taart zit je namelijk wel de hele ochtend vol en kun je je dag met een grote dosis energie starten.

Deze taart bestaat vooral uit havermout, noten en lijnzaad. Deze voedingsmiddelen zitten vol met goede suikers die je lang een verzadigd gevoel geven, voor de zoete bite is er ook banaan aan toegevoegd. De portie die je in één keer maakt, is zo groot dat je er zeker drie dagen mee vooruit kan. Niks geen boterhammen smeren, havermout opwarmen of smoothies blenden op je veel te drukke en veel te korte ochtend; gewoon een stukje taart uit de koelkast nemen en genieten. Voor de uitslapers en verslapers onder ons is hij ook nog heel makkelijk vervoerbaar en kun je onderweg lekker ontbijten.

What you need (8 porties)

  • Havermout – 400 gram
  • Banaan – 3
  • Ongezouten notenmix – 400 gram
  • Water – 500 ml
  • Gebroken lijnzaad – 40 gram
  • Ei – 3
  • Kaneel – 1 eetlepel
  • Zout – mespuntje

Make, Shake & Bake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Prak de banaan met een vork in een grote kom.
  3. Doe de rest van de ingrediënten erbij en meng dit doorelkaar.
  4. Laat het tien minuutjes staan zodat het een stevigere massa wordt.
  5. Kneed het mengsel nog een keer door elkaar en verdeel het in een taartvorm (springvorm).
  6. Plaats het in de oven voor zestig minuten.

Fitgirls.nl tip: Top het geheel met fruit. Als je echt even een extra dosis suiker nodig hebt, is een toef(je) slagroom ook nooit vies 😉

Facebook Comments

11 thoughts on “Ontbijttaart met havermout en noten

    • Dina
      Dina zegt:

      Hey Dani,

      Iemand anders die het recept geprobeerd heeft, had hem ingevroren en dat ging gewoon prima. Je kan de taart ook zeker drie dagen niet ingevroren bewaren. Daarna wordt hij steeds ietsje droger. Voedzaam en Snel adviseert dan om de stukken met een schep kwark (of slagroom ;)) te eten.

      Laat ons weten of het allemaal gelukt is!

    • Dina
      Dina zegt:

      Hey Myrthe,

      De banaan wordt gebruikt om het geheel zoeter te maken. Ik ging even voor je op onderzoek uit op de site van Voedzaam en Snel en daar reageerde een van de founders op dezelfde vraag. Zij stelde voor om een “rijpe mango” te gebruiken. Een andere bezoekster van de site had “Tutti Frutti” gebruikt, maar vond het naar haar smaak net niet zoet genoeg, maar als je niet zo’n zoetekauw bent, zou je dat ook kunnen proberen.

      Succes met bakken! (:

    • Tamara zegt:

      Ja was ook mijn vraag, ik ben gek op banaan, maar kan er niet tegen (brandt in mijn huid) dus is mango wel een goede tip! Of zoetstof bijvoorbeeld? Groetjes

    • Dina
      Dina zegt:

      Hey Brenda,

      Ik ben even voor je gaan zoeken, maar ik ben bang dat het experimenteren wordt. Er zijn mensen die hem gebakken hebben met rozijnen, zonnebloempitten en pompoenpitten, maar hebben hierbij het lijnzaad niet weggelaten… Ik denk persoonlijk dat het best zonder kan, want het lijnzaad wordt gebruikt omdat er omega 3 vetzuren inzitten en omdat het veel vezels bevat, niet omdat het instortingsgevaar voorkomt, maar dat kan ik dus niet met honderd procent zekerheid zeggen…

      Laat het weten als je het gaat uitproberen! (:

    • Dina
      Dina zegt:

      Hey Manon,

      Wanneer je met een satéprikker in de taart prikt en er niets aan blijft plakken wanneer je deze weer eruit trekt, is de taart goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *