22 september 2016 
2 min. leestijd

Just do it?

Just do it?
Ja, Nike, was het maar zo eenvoudig. Want die bank zit toch wel erg lekker na een lange werkdag. Wijntje erbij, pizzaatje laten komen en die bak ijs in de vriezer als toetje. Want morgen of volgende week is ook een prima moment om maar weer eens gezond te gaan doen. Toch? Hoe blijf je gemotiveerd om jezelf elke keer opnieuw de sportschool in te schoppen? En hoe wen je jezelf een gezond voedingspatroon aan? Het zijn vragen die ik geregeld krijg van vrienden en sporters in mijn lessen. Sporten en gezond eten is voor velen namelijk geen vanzelfsprekendheid, maar een zware opgave. Een verplichting die ze zichzelf opleggen. Want dat het belangrijk is om er een gezonde levensstijl op na te houden, snappen de meeste mensen wel. Maar hoe je dat doet, of liever: hoe je dat volhoudt, is voor velen een groot mysterie.

Wilskracht trainen

'Discipline!', wordt vaak geantwoord. Als je iets maar graag genoeg wil, dan doe je het wel. Kwestie van sterk zijn. En natuurlijk kun je een hoop op karakter, maar helaas is wilskracht niet een spier die je kunt trainen. Wilskracht neemt niet toe, maar af naarmate je haar meer op de proef stelt. Een spier groeit van prikkels, wilskracht krimpt ervan. Elke keer als je er een beroep op doet, loopt ze een deuk op. Totdat er een flinterdun laagje over is en je zwicht. In plaats van te gaan sporten, spreek je gezellig af met vrienden om naar de kroeg te gaan. Of je schuift die hele reep chocola in één keer naar binnen. En daarna is het hek van de dam. Herkenbaar? Wilskracht is eindig. Daarom is het onverstandig om perfectie na te streven in een sportritme of voedingsschema en je voortdurend op je discipline te beroepen. Je dwingt jezelf tot of ontzegt jezelf van alles, met als resultaat dat je uiteindelijk de handdoek in de ring gooit en terugvalt in je oude patroon van op de bank hangen en alles eten dat los en vast zit. 'Ik ben niet voor gemaakt voor al dat gezonde gedoe, hoor!' Precies de reden waarom diëten maar tijdelijk (en dus niet) werken: je begint vol goede moed en de kilo's vliegen er vanaf. Maar dan? Je kunt onmogelijk altijd op dieet zijn en de rest van je leven geen pizza of reep chocola meer aanraken. Dus ga je op een gegeven moment weer 'normaal' eten en vliegen de kilo's er even hard weer aan. Hetzelfde geldt voor sporten: als je er eigenlijk niets aan vindt, is het volkomen onrealistisch om jezelf een schema op te leggen van minstens vijf bezoeken aan de sportschool per week. Dat houd je niet vol.

F*ck perfect

De sleutel ligt in het vinden van een balans. Een evenwicht tussen je 'natuurlijke' gewoonten en de gewoonten die je graag zou willen hebben. Wil je graag sportief zijn? Ga dan twee keer per week naar de sportschool, beweeg zo veel mogelijk bij de dingen die je hoe dan ook moet doen (ga fietsen naar de supermarkt, ga in je lunchpauze een halfuurtje wandelen), maar gun jezelf ook vooral dagen waarop je niets hoeft. Dan is het de dag erna minder vervelend om weer even een uurtje te zweten. En wil je gezond eten? Eet dan 80% gezond en gun jezelf 20% ruimte voor minder gezonde voeding. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om je aan je doelen vast te houden en er je levensstijl van te maken. Een levensstijl betekent niet het streven naar perfectie, zoals een dieet dat doet, maar een leefbare balans tussen gezond en minder gezond. En je wilskracht mag ook best weleens ver te zoeken zijn. De balans mag ook best wel eens doorslaan naar minder gezond, als je daarna de draad maar weer oppakt en de balans weer terugvindt. Loslaten is effectiever dan krampachtig de controle willen houden. Perfectie is gedoemd te mislukken, f*ck perfect, balans is een stuk duurzamer. En daarmee ontstaat in zekere zin een nieuwe vorm van perfectie: juist loslaten en jezelf toestaan om te leven, te genieten, kan dusdanig de druk van de ketel halen dat je helemaal niet zo'n sterke wilskracht meer nodig hebt. Verbied jezelf niets, leg jezelf geen strikte regels op, 'ont-moet' en ervaar een gevoel van rust dat ervoor zorgt dat je uit vrije wil overwegend gezonde keuzes zult maken. Now, that's perfection!
Reactie plaatsen