24 januari 2017 
3 min. leestijd

Het roer om: in zes stappen naar blijvende verandering

Het roer om: in zes stappen naar blijvende verandering

Goede voornemens. We willen ze op zich wel waarmaken, maar gengenlijk hebben we geen goede reden om ze ook in slechte tijden door te zetten. Toch? Nee, dat gaat iets te ver. Een geweldig receptje voor goede voornemens die hooguit een paar weken vol te houden zijn. Skip de goede voornemens, wij gaan voor blijvende verandering. In dit blog vertel ik je hoe je vandaag nog kunt beginnen.

Meer, beter, meer!

We maken goede voornemens om onze huidige situatie te verbeteren. De drang naar een gevoel van beter is menselijk, we leven tenslotte voor progressie. Toch focussen we ons bij het maken van goede voornemens op het veranderen van dingen, niet op het boeken van progressie. Dit terwijl de gewenste verandering vaak vanzelf volgt als je je focust op progressie.

Vaak maak je een lijstje met onder andere voornemens waarvan je simpelweg hoopt dat die zullen uitkomen. Een wishlist in plaats van een to do list. Heel veilig, want als je wensen niet gerealiseerd kunnen worden, zul je met deze instelling ook minder teleurgesteld zijn. Het zou fijn zijn als je je doelen behaalt, maar door jezelf al een beetje in te dekken kun je ook niet het gevoel van ‘falen’ ervaren. No more. In plaats van een laf lijstje te maken gaan we vanaf nu voor flinke statements. Geen ‘Ik hoop op...' meer, maar ‘Dit is hoe het gaat zijn, ik vind een manier om het te laten werken en anders creëer ik zelf een manier'.

In zes stappen naar blijvende verandering:

1) Om blijvende verandering te creëeren, begin je met het in kaart brengen van je visie. Hoe specifieker, hoe beter. Je creëert een visie door je huidige situatie te beschrijven met de bijhorende rituelen die je tot deze situatie hebben gebracht.

Goede voornemens zijn vaak dingen die je niet meer wilt doen, zoals stoppen met suiker eten of alcohol drinken. Niet heel exciting al die no goes. Een visie is iets dat je juist wilt creëeren in je leven. Ook wil je een visie die je trekt, niet waar je jezelf voortdurend naar toe moet pushen. Jezelf pushen vereist veel willpower, wat nooit standhoudt over tijd. Iets wat je trekt, is zo exciting dat je er van wakker ligt ‘s nachts, iets waar je graag voor wilt werken.

2) Begeef je in een omgeving waar jouw visie wordt gedeeld. Help jezelf een handje met het behouden van je visie door jezelf te omgeven met mensen die jouw visie delen. Je omgeving blijft namelijk voor die excitement zorgen die je voor het eerst ervaarde toen je je visie opschreef. Simpelweg een boek lezen over je visie helpt niet. Dit maakt je misschien eventjes enthousiast, maar daarna moet je jezelf weer keihard pushen om progressie te zien. Als je jezelf omgeeft met mensen die jouw visie supporten is het veel makkelijker om resultaat te zien. Ze zeggen niet voor niets dat je je omgeving wordt. Denk er maar eens over na, met wie ga jij het meeste om en in hoeverre lijken jullie op elkaar?

3) Bedenk sterke redenen waarom jij je visie wilt realiseren. Als deze redenen niet sterk genoeg zijn, zul je bij elke (kleine) tegenvaller meteen opgeven. Maak 'waarom' dus belangrijker dan 'hoe'. Als je weet waarom je iets doet, volgen de antwoorden die je vertellen hoe je dingen moet doen vanzelf.

“we live how we believe we are”

4) Raise your standards. Iedereen behaalt zijn ‘musts’, niet zijn ‘shoulds’. Als je iets echt heel graag wilt bereiken, wordt het een must. Jij gaat dat resultaat behalen, hoe dan ook. Dit overstappen van 'Eigenlijk zou ik wel willen' naar ‘Ik vind een manier, hoe dan ook’ heeft alles te maken met jouw standaarden. Standaarden vertellen hoe we over onszelf denken, het is een reflectie van onze eigenwaarde.

Ook hebben ze te maken met hoe we onszelf gedefinieerd hebben. Als jij jezelf hebt gedefinieerd als ‘lui’, word je de volgende dag niet opeens iemand die overal de volle 100% voor geeft. Dit label heb je jezelf waarschijnlijk jaren geleden gegeven en nu is het je identiteit geworden. ‘Zo ben ik gewoon’. Neem daarom je overtuigingen eens onder de loep. Hoe zie jij jezelf en hoe zou je je standaarden kunnen bijstellen om de persoon te worden die je wilt worden?

5) Creëer nieuwe rituelen. Je standaarden kunnen alleen worden behouden met de juiste rituelen. Kleine stapjes die je elke dag zet, acties die je consistent uitvoert. Rituelen zorgen voor een consistente aanpak, waardoor je niet de ene week keihard werkt om je visie te realiseren en vervolgens weer een week stil ligt. Door oude rituelen ben je beland waar je nu bent, maar welke rituelen kun je creëeren om te komen waar je wilt zijn?

6) Breng je vordering in kaart. Door je vorderingen in kaart te brengen houd je je progressie bij. Progressie laat je levendig voelen en geeft je de nodige motivatie om door te zetten. Vergeet niet: ook de kleine babystapjes mogen gevierd worden. Daarnaast kun je nu ook de alarmbelletjes horen rinkelen als je je visie uit het oog verliest en kun je op tijd inspringen.

Actie, go!

Neem deze stappen een paar keer door en schrijf elke stap voor jezelf uit. Misschien kun je wat mensen over je doel vertellen, of op een andere manier positieve druk op jezelf uitoefenen. Je kunt het ook voor jezelf houden, zolang je maar met jezelf afspreekt om te reflecteren. Succes!

Meer van mij zien? Volg mij op instagram. Eerder schreef ik over het zijn van je eigen goeroe en vertelde ik mezelf de harde waarheid.

Reactie plaatsen