Herfst pompoen muffins met geitenkaas, bieslook en serranoham

Dit zijn van die recepten waar ik helemaal blij van word! Een eigen bedachte creatie met heerlijke hartige ingrediënten die erg goed samengaan. Mocht ik ooit een eigen kookboek uitbrengen dat komt dit recept er zeker in te staan!

Deze heerlijke muffins zijn gemaakt met de typische herfstgroente, de pompoen. We schreven al eerder over zijn gezonde eigenschappen. Je kunt deze muffins eten als ontbijt, lunch, als tussendoortje en on-the-go.

De pompoen ontdoen van zijn schil is misschien nog wel het meeste werk. Ik maakte de gestampte pompoen een dag van te voren, dan valt het op de dag zelf reuze mee. Het is dan eigenlijk een kwestie van de ingrediënten mengen, de vormpjes vullen en in de oven doen. Let er wel dat je goede stevige vormpjes gebruikt, anders kun je de vormpjes na het bakken moeilijk los krijgen van de muffins.

What do we need?

  • 10 gr. bieslook (een klein handje)
  • 180 gr. geitenkaas
  • 200 gr. spelt -of volkorenmeel
  • 230 gr. pompoen (gekookt en gestampt, hoeveelheid steekt niet heel nauw)
  • 50 ml. (plantaardige) melk
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 10 cherry of snoep tomaatjes
  • 1 tl baking soda
  • 3 el olijf -of kokosolie
  • peper en zeezout
  • klein handje gehakte cashewnoten
  • plakjes Serranoham

Make, Shake & Bake

  1. Schil eerst de pompoen. Dit kan op verschillende manieren. Ik sneed eerst de pompoen in vieren. Daarna schilde ik met een (schil)mes de pompoenschil.
  2. Snijd daarna het vruchtvlees in kleinere stukken en kook ze in een pan met water gaar.
  3. Giet het water af en stamp het vruchtvlees tot een puree.
  4. Nu maken we er een hartig mengsel van.
  5. Snijd de bieslook (fijn), snij de tomaatjes en de geitenkaas in kleine blokjes. (van ongeveer 1 cm)
  6. Voeg dit bij de pompoenpuree met de cashewnoten, peper en zeezout (en eventueel provinciale kruiden) en meng alles goed door elkaar.
  7. Zet de kom met het mengsel apart.
  8. Voeg het meel, de eieren, baking soda, olie, en wat peper en zout in de keukenmachine en mix tot een mooi geheel.
  9. Voeg het beslag bij het mengsel en meng het goed door elkaar tot een mooi egaal beslag.
  10. Vul de muffin vormpjes in de bakvormen, tot ruim over de helft met het beslag.
  11. Bak ze gaar in ongeveer 30 min. in de voorverwarmde oven. Let op de kleur, bak ze af totdat ze goudbruin zijn.
  12. Laat ze even afkoelen en draai daarna een stukje Serranoham, als een roosje, bovenop de muffin. Serveer ze direct maar koud zijn ze ook nog erg lekker!

TIP! Houd je niet zo van geitenkaas? Vervang deze dan door mozzarella of Parmezaanse kaas.

Facebook Comments

2 thoughts on “Herfst pompoen muffins met geitenkaas, bieslook en serranoham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *