08 juli 2016 
2 min. leestijd

Gezond leven volhouden. Kan wilskracht opraken?

Gezond leven volhouden. Kan wilskracht opraken?
Je begint de dag met een super gezond ontbijtje, vervolgens is je lunch een salade bomvol vitamientjes en ook je tussendoortjes zijn on point. Je weerstaat alle verleidingen en kiest steeds weer bewust voor de gezonde optie. Dan komt er ’s avonds toch een moeilijk moment en eet je je misselijk in de chocolade. Hoe kan dat? Het ging heel de dag zo goed, zo gemakkelijk. Je was zo gedisciplineerd bezig. Is je wilskracht soms opgeraakt?

Koekjes en radijsjes

In 1998 zetten psychologen Roy Baumeister en Dianne Tice een experiment op waarin zelfbeheersing werd getest. Ze bakten chocoloate chip cookies en verdeelden studenten in twee groepen. De ene groep mocht van de koekjes snoepen en de andere groep moest het doen met radijsjes, terwijl ze de koekjes wel konden ruiken en konden zien hoe de andere studenten deze oppeuzelden. Vervolgens moesten ze een onmogelijke puzzel oplossen: de groep die koekjes had mogen eten hield het ruim twee keer zo lang vol dan de groep die radijsjes had mogen eten (negentien minuten ten opzichten van acht minuten).

Ego Depletion

Dit experiment toont het fenomeen ego depletion aan: we hebben een beperkte hoeveelheid wilskracht en deze raakt op een gegeven moment op. Wilskracht verbruikt energie en kan dan ook uitgeput raken. Dit werd door de honderden experimenten die volgden bevestigd en ook een meta-analyse naar de betrouwbaarheid van al deze onderzoeken komt tot de conclusie dat ego depletion echt bestaat. Het is dus helemaal niet zo gek, dat jij je goede voornemens op een gegeven moment niet meer kan volhouden en een keer voor de bijl gaat.

Wilskracht opbouwen

Af en toe iets lekkers nemen, kan je innerlijke zelfbeheersing en je wilskracht aanvullen volgens de ego depletion theorie. “Een glas limonade dat met suiker gezoet is, kan je innerlijke zelfbeheersing aanvullen,” aldus Baumeister. Vanuit dit standpunt lijkt een cheatmeal helemaal geen slecht idee. Ook schijnt het handig te zijn om jezelf zo min mogelijk te confronteren met verleidingen: elke keer dat jij een verleiding weerstaat kost dit je namelijk een beetje van je wilskracht. Haal bijvoorbeeld vooral gezonde dingen in huis, maar gun jezelf ook een stukje van je favoriete chocolade, zodat jouw wilskracht niet te veel wordt verbruikt en hier en daar wordt aangevuld. Wil je meer weten over hoe jij wilskracht kan opbouwen? Naar aanleiding van de ego depletion theorie schreef Roy Baumeister het boek Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength. In dit boek overhandigt Baumeister manieren waarop je je wilskracht zou kunnen opbouwen en het opraken van je wilskracht zou kunnen voorkomen. Wellicht iets voor in de vakantie?

Tegengeluid

Zoals bij elke theorie zijn er ook mensen die er niet in geloven. Een groep onderzoekers heeft in 2015 honderd van de experimenten naar ego depletion gereconstrueerd en vond helemaal geen bewijs voor het bestaan van een beperkte hoeveelheid, uitputbare wilskracht. Voorstanders van de theorie roepen dan weer dat dit onderzoek onbetrouwbaar is dat de onderzoekers de data gemanipuleerd hebben. Zoals met alles zijn er dus voor- en tegenstanders van de ego depletion theorie. Je kunt uiteindelijk het beste zelf beslissen wat jij gelooft. Het is hoe dan ook nuttige informatie om in je achterhoofd te houden. Wie weet zal het jou in het vervolg helpen om goede voornemens vol te houden en een gezonde balans te vinden. Het is het proberen waard!

REFERENTIES

Baumeister, R.E., Bratslavsky, E., Muraven, M., & Tice, D.M. 1998. Ego depletion: Is the active self a limited resource? Journal of Personality and Social Psychology, 74(5), 1252-1265. Hagger, M.S., Wood, C., & Stiff, C. 2010. Ego depletion and the strength model of self-control: A meta-analysis. American Psychological Association, 136(4), 495-525. Estimating the reproducibility of psychological science. www.science.sciencemag.org/content/349/6251/aac4716.full
Reactie plaatsen