12 september 2016 
4 min. leestijd

Fysiek of vitaal: waar focus jij je training op?

Fysiek of vitaal: waar focus jij je training op?
Wat is jouw doel met trainen? Focus jij vooral op een sterker of slanker fysiek of train je om later vitaal ouder te worden? Sta eens stil bij de fysiologische doelen van trainen. Michelle Hoogeveen (diëtiste, personal trainer en BSc psychologie) legt uit... Het is een open deur, want laten we eerlijk zijn, de eerste keer dat jij een sportschool binnenstapte was dat niet omdat je dacht: “Nou, laat ik eens werken aan mijn mobiliteit en belastbaarheid, zodat ik later vitaal kan tuinieren”. Nee, jij dacht (net als de meerderheid): “Hoeveel weken zou ik nodig hebben om straks strak(ker) in mijn bikini op het strand te liggen?”. Niet zo gek ook, waar we vroeger vooral tijdschriften als de Tina en Break-out (generatiekloof voor jonge twintigers, jullie hebben wat gemist ;)) lazen en toen al jaloers waren op het haar van Jennifer Aniston en de platte buik van Christina Aguilera, worden we nu voortdurend geprikkeld door mooie, jaloersmakende en onrealistische lichamen via social media. Hoe vaak we ook tegen onszelf zeggen dat het niet echt is, dat fotoshoppen het nieuwe vormgeven is en er geen foto meer geplaatst wordt zonder filter en/of juiste hoek, overvalt soms de gedachte: ‘Dat wil ik ook’.

Welk lichaam wil je?

Iedereen in de fit society heeft een hoger dan gemiddeld interesse voor het lichaam. Kijkt net wat vaker in de spiegel naar het fysiek, maar ook naar het lichaam van andere fitgirls en fitboys. Dat is helemaal niet erg, maar wees je hier bewust van. Het lichaam is natuurlijk een ontzettend mooi apparaat en zorgt er (in de meeste gevallen) voor dat jij kan doen wat je wil. Daarnaast is het ook een kunstobject dat je kunt versieren met tattoos, kleding en sieraden én dat je kunt transformeren met juiste voeding en training. Dus als jij verzot bent op een gestroomlijnde buik of sterke, gespierde benen girlpower vindt uitstralen, is het zeker niet gek dat jij dat ook wil. Wil je het écht? Besef je dan dat het niet over één nachtje ijs gaat; trek er minimaal één jaar voor uit (afhankelijk van je fysiek, ervaring en begeleiding). Trainen voor je uiterlijk, bodybuilding, het boetseren van je lichaam of hoe je het wil noemen, is hot en geloof me: bijna iedereen in jouw gym heeft een droomfysiek voor ogen.

Andere kijken op trainen

Toch is het belangrijk stil te staan bij de fysiologische aspecten van trainen. Hiermee doel ik op trainen voor de lange termijn en dit gaat verder dan je fysieke doelen. Letterlijk trainen om vitaal ouder te worden. De kans is groot dat jij, als fitgirl, je naast trainen ook bezighoudt met wat je dagelijks in je giecheltje stopt. De kans dat je (zwaar) overgewicht hebt, acht ik voor het gemak klein. Hiermee heb je al een voorsprong op vitaal ouder worden. Aangezien (zwaar) overgewicht een verhoogde kans geeft op bijna alle nare ziektes (kanker, diabetes type 2, artrose, hart- en vaatziektes, depressies ect) in het leven. Goed bezig dus! Maar er is meer te behalen en wel vanuit je training. Ik weet zeker dat ook jij op familiebijeenkomsten verhalen aanhoort over oom A die wéér zijn sleutelbeen heeft gebroken, tante B die een kunstheup krijgt en je lieve omaatje die altijd zo'n last heeft van haar knieën. Jij denkt en hoopt dat jou dit bespaart blijft, omdat je als echte fitgirl een stuk gezonder leeft dan de generatie boven jou die dagelijks geniet van een punt supermarktvlaai en áltijd de lift neemt. Maar sta je er weleens bij stil wat squatten doet met je knieën of wat het eeuwig hiptrusten eigenlijk doet met je heupgewricht? Waarschijnlijk niet en denk jij vooral aan jouw fysieke doelen (lees: ronde billen). Blessures liggen op de loer want het lijkt allemaal eenvoudig, maar krachtoefeningen zijn zeer complex. Ik wil je op het hart drukken, zeker als je met zware gewichten aan de gang gaat: verdiep je in de oefeningen. Juiste techniek en begeleiding zijn zeker geen overbodige luxe.

Hoe dan?

Een goede personal trainer zal zeker in de beginfase veel aandacht besteden aan mobiliteit, belastbaarheid en uitvoeringtechnieken. Dus geen deadlifts met zware gewichten en elke training een nieuwe PR neerzetten, maar oefeningen (vaak met lichaamseigen gewicht) die concentratie vragen, die je hersenen uitdagen en jouw lichaam prikkelen stabiel te blijven. Je lichaam leert zo een mind-body connectie te maken en deze is cruciaal. Oefeningen op één been of op een bosu bal zijn goede voorbeelden. Deze mobiliteit oefeningen zorgen voor een goede basis, zodat je straks wel op een verantwoorde manier zwaar kunt trainen. Ik raad je aan deze oefeningen standaard in je schema te houden, in welke fase je ook aan het trainen bent. Doe het als warming up en blijf variëren en je lichaam uitdagen. Ter afsluiting nog een positief bericht over het trainen met gewichten; Krachttraining vergroot jouw botsterkte*, het verhoogt de kans dat jij later op je oude dag pijnvrij kunt tuinieren. Gelukkig maar! * Meer lezen over krachttraining en sterke botten bij vrouwen, de Fitsociety schreef hier een artikel over. michelle Michelle Hoogeveen, 27 jaar jong, werkzaam als diëtiste bij Personal Body Center, BSc in psychologie en personal trainer. Zelf een groot liefhebber van krachttraining, yoga, wandelen, reizen en de mooie verschijnselen van moeder natuur. Michelle kijkt verder dan de standaard en heeft grote interesse voor alles wat mensen fit en gelukkig maakt. Haar motto is: “Iedereen is anders en uniek!”   Bronnen:
  1. Nieuwenhuis, G., J. Uiterlijke Redenen om te Sporten en Eetstoornissymptomatologie: De Mediërende Rol van Body Esteem, Lichaamstevredenheid en Zelfvertrouwen. 2009. Faculty of Social and Behavioural Sciences Theses. Universiteit Utrecht
  2. Visscher, T.L.S., Bakel, A., M.& Zantinge, E., M. Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van overgewicht? 2014. Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven. RIVM.
  3. The National Strength and Conditioning Association (NSCA). The Back Squat: Targeted Training Techniques to Correct Functional Deficits & Technical Factors that Limit Performance. 2015
  4. The National Strength and Conditioning Association (NSCA). Applied Injury Prevention Techniques for Females. 2011
  5. Mosti, M. P., Carlsen, T., Aas, E., Hoff, J., Stunes, A. K.& Syversen, U. Maximal strength training improves bone mineral density and neuromuscular performance in young adult women. 2014. Journal of Strength & Conditioning Research.
Reactie plaatsen