22 april 2016 
1 min. leestijd

Bourgondisch en gezond genieten: Huzarensalade

Bourgondisch en gezond genieten: Huzarensalade
Wij houden van lekker en gezond eten, maar het moet vooral niet ingewikkeld en snel klaar zijn. Geen poespas gewoon binnen een handomdraai op tafel. Daarom vind je hier vanaf nu elke week de lekkerste recepten van Voedzaam & Snel. Deze week pakken we het lekker Bourgondisch aan met een iets minder Bourgondische variant van de huzarensalade. In Zuid Limburg is deze salade op ieder groot feest te vinden: de huzarensalade. Zelf noemen we dit een 'koude schotel', waarschijnlijk omdat het koud geserveerd wordt en je aan de structuur niet meer echt kan afleiden wat er eigenlijk in zit. Deze grijs-gele smurrie is voor mij een echte must op barbecues en feesten, maar jammer genoeg zit het vol met mayonaise, aardappels en andere vettigheid. Gelukkig heeft Voedzaam & Snel hier een gezonde variant van gemaakt. De gewone aardappels worden ingewisseld voor zoete aardappels, er zit maar één lepel mayonaise in de salade en het grootste deel van de salade bestaat niet uit vlees, maar uit wortel en avocado. Veel voedzamer dan de traditionele huzarensalade dus! Deze salade kun je met z'n tweeën eten als een volledig avondmaal of met z'n vieren als bijgerecht. Je kan het makkelijk in een bakje meenemen naar je werk of naar de barbecue van je sportvereniging.

What you need (2 personen)

  • Zoete aardappel - 400 gram
  • Wortel - 300 gram
  • Doperwten - 130 gram (klein potje, uitlekgewicht)
  • Lente ui - 2 stengels
  • Avocado - 1
  • Augurk - 80 gram
  • Mayonaise - 1 eetlepel
  • Yoghurt - 1 eetlepel
  • Peper en Zout - Naar smaak

Make, Shake & Bake

  1. Schil de zoete aardappel en de wortel
  2. Snijd de aardappel in kleine vierkante blokjes en de wortel in plakjes
  3. Doe de wortel en de aardappel in een pan met water, breng aan de kook en kook voor 5 minuten, giet af en laat in een vergiet uitstomen
  4. Snijd ondertussen de augurk in plakjes en doe in een kom
  5. Snijd de lente ui in dunne ringen en voeg toe aan de augurk
  6. Snijd de avocado rond om de pit door midden en draai de helften van elkaar af. Wip de pit er uit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe het ook in de kom
  7. Voeg de mayonaise en de yoghurt toe en schep door elkaar
  8. Voeg de wortel en zoete aardappel toe, laat de doperwten uitlekken en voeg ook toe
  9. Schep alles goed door elkaar en breng op smaak met een klein beetje zout en lekker veel peper
  10. Je kunt het nu direct eten, maar lekkerder is het als je de huzarensalade een uurtje in de koelkast zet
Voedzaam & Snel tip: voeg een eetlepel Dyjon mosterd toe voor extra pittigheid
Bourgondische tip: draai een asperge in een plakje ham, eitje erbij, komkommertje erbij en dan heb je direct je barbecueschotel klaar.
Reactie plaatsen