21 december 2017 
1 min. leestijd

Ademhaling: Is die van jou wel goed of niet?

Ademhaling: Is die van jou wel goed of niet?
Maar weinig mensen hebben door dat ze een te hoge ademhaling hebben. Dit sluipt er vaak ongemerkt in, doordat er spanningen in het lichaam ontstaan. Niet alleen lichamelijke inspanning zorgt voor vermoeidheid waardoor je niet op je ademhaling let, ook bijvoorbeeld stress zorgt voor vermoeidheid waardoor je niet meer op je ademhaling let. Even terug naar jou, heb jij een goede ademhaling? Of gaat dit dankzij de stress in je leven toch soms de verkeerde kant op? Ik ga je helpen.

Wat is een verkeerde ademhaling?

Wanneer we inademen brengen we lucht met zuurstof het lichaam binnen. Als we vervolgens uitademen, blazen we weer lucht naar buiten die rijk is aan koolzuurgas. Het koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof uit het bloed naar de lichaamscellen. Wanneer we te veel koolzuurgas uitademen, bereikt te weinig zuurstof de hersenen, waardoor ze minder goed doorbloed worden. Je kan spreken van een verkeerde ademhaling als het verversen van de lucht in het lichaam te snel gebeurd, waardoor we veel koolzuurgas verliezen. Hierdoor blijft er te weinig koolzuurgas achter in het bloed, wat kan zorgen voor verschillende lichamelijke klachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan druk op de borst, benauwdheid, een gehaast gevoel, hartkloppingen, duizeligheid, een verhoogde bloeddruk, misselijkheid of buikpijn, veel zweten en tintelingen in de vingers, mond of voeten.

Wat is een goede ademhaling?

  • Wanneer jij je in een ruststand bevindt, zal het tempo voor volwassenen tussen de zes à twaalf keer per minuut liggen.
  • De ademhaling verloopt vloeiend, zonder dat de adem vast zit
  • De ademhaling verloopt moeiteloos en kost geen inspanning
  • De ademhaling loopt voornamelijk via de buik

Ademhalingsoefeningen

Buikademhalingstechniek De buikademhalingstechniek is een ademhalingsoefening die het best werkt vóórdat je in een stressvolle situatie terecht gaat komen. Plaats één hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg er voor dat je ook goed en rustig uitblaast. Het doel is: zes tot tien keer diep ademhalen per minuut voor een periode van tien minuten. Hierdoor kun je meer ontspannen je dag doorbrengen en zul je een lagere bloeddruk hebben. Ratio ademhalen Een goede ademhalingsoefening tegen stress is een 1 : 2 ratio volgen. Daarmee is het doel om je uitademing dubbel zo lang te maken als je inademing. Als je ademhaling rustig is, kalmeert je zenuwstelsel. Hierdoor schakel je over van een actieve naar een rustige ademhaling. Probeer dus goed op je ademhaling te letten, dit maakt het voor jezelf alleen maar makkelijker.
Reactie plaatsen