16 juni 2017 
3 min. leestijd

7 producten waarvan je niet gelooft dat ze vol suiker zitten

7 producten waarvan je niet gelooft dat ze vol suiker zitten
Je eet een ontbijtje met yoghurt en granola, een gegrilde kip-salade met dressing voor lunch, een eiwitreep als snack en volkoren pasta met tomatensaus als avondeten. Dit klinkt als een super gezonde dag, maar niets is minder waar. Al deze maaltijden bevatten namelijk veel toegevoegde suikers. Begrijp ons niet verkeerd: wij zijn zeker voorstander van gewoon lekker eten en vermijden suikers niet. Toch kan het handig zijn zo nu en dan verpakkingen te checken om te weten wat je nu eigenlijk binnenkrijgt. Wij hebben 7 producten op een rijtje gezet, waarvan je misschien nog niet wist dat ze vol toegevoegde suikers zitten.

1. Granola

Granola wordt vaak toegevoegd aan alle gezonde ontbijtjes. Van smoothie bowls tot açai bowls en van Griekse yoghurt tot magere kwark. Ik durf te wedden dat je nu denkt aan gezonde havermout, de noten en de zaden. Hoe kan dat nu ongezond zijn? Het is ook zeker niet ongezond, tot er allemaal dingen aan toegevoegd worden. Zonde! Je kunt namelijk ook gewoon je eigen granola maken. Waar moet je op letten? Zoek naar woorden buiten alleen ‘suiker’ op de ingrediëntenlijst. Glucosestroop, karamelstroop, melasse etcetera: dit zijn allemaal boosdoeners. Ook kan je op de portiegroottes letten. Het kan zijn dat het voedingsetiket aangeeft dat er 'slechts' 8 gram suiker per portie inzit, maar dit gaat natuurlijk niet op als jouw porties groter zijn dan hun aangegeven standaard. In dat geval krijg je namelijk alsnog veel meer suiker binnen dan de verpakking belooft.

2. Eiwitrepen

Voor of na een training een eiwitreep wegwerken is slim om te doen, toch? Helaas, niet altijd. Eiwitrepen kunnen een handige keuze zijn om even bij te tanken voor of na een badass workout, maar vaak zijn er enorm veel suikers aan toegevoegd. Waar moet je op letten? Glucosesiroop, fructosesiroop, bruine rijststroop, maltitolsiroop etcetera. Dit wordt vaak toegevoegd om de smaak te verbeteren, maar kun je beter ontwijken als je op je suikerinname wilt letten. https://giphy.com/gifs/workout-tCKSMcSWqs5gc

3. Yoghurt

Yoghurt met een smaakje wordt vaak gezien als een belangrijk onderdeel van een 'gezond ontbijtje'. Het bevat enorm veel proteïne, calcium en vitamine D, maar daar blijft het niet bij. Aan sommige soorten yoghurt is namelijk extra suiker toegevoegd. Met name de fruit-op-de-bodem of honing varianten zijn suikerbommen. Waar moet je op letten? Zelf denken wij niet dat er iets mis is met de suiker die van nature voorkomt in fruit (fructose). We zijn geen suikerhaters namelijk. Toch zie je in veel ingrediëntenlijsten dat toegevoegd suiker vóór het werkelijke fruit wordt vermeld. Dit betekent dat er meer suiker is toegevoegd dan er daadwerkelijk van nature aanwezig is.

4. Cornflakes/Ontbijtgranen

Er zijn extreem vele soorten cornflakes en ontbijtgranen op de markt. Van chocolade crispies tot honey loops tot extra granen vlokken. Maar één ding hebben de standaard ontbijtgranen gemeen: ze zijn bijna allemaal volgestouwd met toegevoegde suikers. Waar moet je op letten? Fructosesiroop, glucosesiroop, bruine suikerstroop, vruchtensappen etcetera, de lijst is oneindig. Sommige soorten kunnen wel meer dan 18 gram suiker per portie bevatten. https://giphy.com/gifs/darkigloo-breakfast-cereal-puppet-3o85xKRIokv92FRo52

5. Brood

Hoewel het niet echt een verrassing is dat varianten als ‘cranberry noten’, ‘cinnamon swirl’' en ‘suikerbrood’ suiker bevatten, verrast het je misschien wél dat ook gewoon volkoren brood of meergranen brood vol suiker kan zitten. Waar moet je op letten? Het maakt niet uit welk type brood je koopt, maar je moet wel letten op welke sneaky suikers eraan toegevoegd zijn. Voorbeelden zijn fructosestroop, melasse en vruchtensap concentraten. Brood wordt meestal gemaakt van water, zout, gist en bloem. Kies een variant waarbij niet veel meer dan die basisingrediënten inzit.

6. Soep uit blik of pak

Van stevige erwtensoep naar rijk gevulde kipp-noodle soep: het zijn perfecte opties wanneer je weinig tijd hebt. Maar zelfs deze hartige soepen kunnen met een verrassend aantal toevoegde suikers komen. Waar moet je op letten? Let op suiker, rietsuiker of glucose-fructosestroop. Bepaalde soepen hebben waarschijnlijk meer toegevoegde suikers dan andere varianten. Voorbeelden zijn tomatensoep, zoete aardappelsoep, wortelsoep en minestrone soepen.

7. Tomatensaus

Het is logisch dat oma’s tomatensausrecept een beetje suiker nodig heeft om de zoetheid van de tomaten te benadrukken. Dat 'beetje suiker' vindt je klas niet terug in verpakte tomatensauzen: die toveren het namelijk direct om tot een kilo. En ja, helaas: dit geldt ook voor sommige soorten ketchup. Waar moet je op letten? Er zal altijd wel een beetje suiker zitten in tomatensauzen, dus een tomatensaus zonder suiker zal je niet snel vinden. Probeer voor een merk te kiezen dat minder dan zeven gram suiker per portie bevat. Veel sauzen uit pot bevatten namelijk al snel 7 tot 12 gram suiker per portie (!). En laat die benoemde porties nou niet al te groot zijn...
Reactie plaatsen