28 november 2017 
3 min. leestijd

6 tips om low budget boodschappen te doen

6 tips om low budget boodschappen te doen
Je bent student, zit krap bij kas of wilt gewoon zo weinig mogelijk uitgeven aan boodschappen. Er zijn genoeg redenen om low budget boodschappen te doen. Een gezonde levensstijl gaat niet altijd over roosjes, en kan nog best pijnlijk worden voor de portemonnee. Om toch nog lekker en verantwoord te kunnen eten, hebben wij een aantal tips verzameld om slimmer en goedkoper boodschappen te doen. Het vergt iets meer tijd, maar het bedrag dat je bespaart hebt, zal het zeker goed maken!

1. Acties

Acties zijn er niet voor niks. Ze zijn ideaal om gevarieerder te kunnen eten tegen een betere prijs. Bij bijna elke supermarkt wisselen de acties per week. Zo kun je per week kijken welke producten er in de actie zijn en welke maaltijden je daarmee kunt maken. Zijn er verschillende supermarkten bij jou in de buurt? Vergelijk de acties van deze supermarkten. Misschien is jouw favoriete kwark in een andere supermarkt wel in de aanbieding.

2. Maak je handen maar vies

We hoeven tegenwoordig bijna niets meer zelf te doen. De groentes worden zelfs voor ons geschild of gesneden. Dit is super handig, vooral als je weinig tijd hebt. Jammer genoeg is dit vaak wel duurder. Het is tijd om je handen vies te maken en zelf je eten klaar te bereiden. Snijd bijvoorbeeld zelf de kipfilet in stukjes, of hak je groenten fijn. Dit duurt iets langer, maar wie weet komt de keukenprinses in jou wel tevoorschijn!

3. Plannen, plannen en nog eens plannen

The old time favorite. Deze tip is misschien wel de beste die je moet weten. Plan van tevoren wat je de hele week gaat eten, zowel ontbijt als lunch en diner. Ga er zondagavond even voor zitten en maak een planning van maandag tot zondag. Probeer hierbij vooral te letten op de acties. Maak vervolgens een boodschappenlijst met alle benodigdheden voor jouw weekplan. Je kunt eventueel ook berekenen hoeveel geld je kwijt gaat zijn aan de boodschappen. Zo weet je of nog genoeg over hebt voor noodgevallen. Een planning voorkomt ook dat je eten moet weggooien. Als je niet meer koopt dan je nodig hebt, hoef je aan het eind van de week als het goed is ook niks weg te doen.

4. Plaatselijke hotspots

Naar de supermarkt is voor de meesten vaste prik, maar kijk eens om je heen. Koop voor de verandering eens je groente en fruit op de markt. Het is even goed zoeken en vergelijken, maar bij de meeste groenteboeren betaal je minder dan in de supermarkt. Het is ook gezelliger om lekker over de markt te struinen, in plaats van je groente en fruit binnen te slaan onder felle TL-lampen.

5. Gebruik avondeten als lunch

Als je alleen woont heb je vaak restjes over. Een recept is over het algemeen berekend op twee personen, dus uit de leftovers valt vaak nog wel een hele maaltijd te halen. Dit kun je dan gebruiken als lunch voor de volgende dag. Er is niets mis met warm lunchen, hoewel je veel maaltijden ook prima koud kunt eten. Zo gooi je geen eten weg en geniet je twee keer van jouw culinaire maaltijd. Heb je liever iets lichters als lunch? Je kunt de restjes ook invriezen en later in de week als diner eten.

6. Let op recepten

We snappen dat het lastig is om goedkoop en gezond te eten. Iedere week nieuwe maaltijden verzinnen is dan ook niet makkelijk. Doe daarom goede research naar gezonde producten. Kwark en eieren zijn bijvoorbeeld goedkoop en voedzaam. Sla recepten op en let op wanneer de ingrediënten in de aanbieding zijn. Dit scheelt veel geld en je zet alsnog een voedzame maaltijd op tafel. Wat zijn jullie low budget boodschappen skills?
Reactie plaatsen