08 december 2017 
2 min. leestijd

Leermomenten: 5 redenen waarom fouten maken oké is

Leermomenten: 5 redenen waarom fouten maken oké is
Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: "Van fouten maken leer je". Of dit nou je vader, moeder of juffrouw was, dat ging meestal het ene oor in en het andere oor weer uit. Toch had die oude juf van je helemaal gelijk. Fouten maken is namelijk de beste manier om jezelf te ontwikkelen en om jezelf next level te brengen. Op je bek gaan draagt alleen maar bij aan nieuwe levensinzichten die je nodig hebt om wijzer te worden. Hier volgen vijf redenen waarom het juist goed is om fouten te maken en wat je er van kunt leren.

1. Niet geschoten is altijd mis

Een fout maken, in wat voor situatie dan ook, geeft alleen al aan dat je het tenminste geprobeerd hebt en actie hebt ondernomen. Dat kan soms goed gaan en soms ook niet, maar in beide gevallen levert het jou wel wat goeds op. Initiatief tonen is net zo belangrijk als slagen, misschien zelfs belangrijker. Jij wilt toch ook liever kunnen zeggen dat je het hebt geprobeerd in plaats van dat je er nooit achter zult komen wat het je had kunnen opleveren?

2. Jezelf ontdekken

Na iedere fout die je maakt of gaat maken in het leven, ontdek je iets nieuws over jezelf. Het maken van een fout kan namelijk aangeven wat jouw capaciteiten zijn, wat je wel en niet kan, je grenzen en nog veel meer. Zoals de juf al zei: "Daar leer je alleen maar van." Jezelf blijven ontdekken is dan ook erg belangrijk voor jouw ontwikkeling als persoon. Open nieuwe deuren in het leven en maak er jouw mooiste ontdekkingsreis van.

3. Je angsten overwinnen

Het is voor iedereen eng om buiten je comfort zone te stappen, maar wat bereik je er mee als je dat niet doet? Slagen is natuurlijk erg fijn en falen is wat minder leuk, maar toch zal het je goed doen op lange termijn. Door te falen heb je het ergste in een situatie al meegemaakt, wat kan je er dan nog gebeuren? Door fouten te maken laat jij je angsten langzaam verdwijnen, het kan namelijk alleen nog maar beter gaan. Niks om bang voor te zijn dus laat je niet tegenhouden.

4. Accepteren en vergeven

Mensen hebben al snel de gewoonte om boos te worden op zichzelf na een fout, terwijl fouten accepteren en jezelf vergeven juist zorgt voor vooruitgang. Door je fouten te accepteren kan er juist verbetering komen bij de volgende keer. Je bent op je bek gegaan, so be it and move on. Als je te lang blijft piekeren bij een gemaakte fout, zul je de volgende keer alleen maar banger zijn om dezelfde fout opnieuw te maken. Dus accepteer de fout, en vergeef je zelf. Met deze positieve houding zul je toekomstige situaties beter tegemoet gaan en kun je er het beste van maken.

5. Geen fouten maken is saai

Heb je ooit een goede biografie gelezen waarin iemand nooit fouten heeft gemaakt in zijn of haar carrière? Nee, wij ook niet. Fouten maken doet kennis en ervaring op. Juist door deze ervaring en kennis zul je als persoon alleen maar interessanter worden. Je kunt je ervaringen en kennis met anderen delen en zo zelfs mensen inspireren. Being perfect is boring! Blijf vooral je stuntelige zelf, want van je fouten leer je.  
Reactie plaatsen