13 maart 2017 
1 min. leestijd

5 psychologisch onderbouwde tips voor een FEARLESS mindset

5 psychologisch onderbouwde tips voor een FEARLESS mindset
Het thema van deze maand is FEARLESS, oftewel onbevreesd, dapper of moedig. Maar hoe word je eigenlijk onbevreesd? Vandaag deel ik 5 psychologische onderbouwde tips:

1. Visualiseer je doel

Wil je Fearless zijn, visualiseer dan je doel. Wat houdt Fearless zijn voor jou in? Hoe ziet dat beeld eruit? Door het te visualiseren maak je het echter en vergroot je de kans op succes.

2. Stel realistische doelen

Niets is zo demotiverend als een onrealistisch doel. Daarnaast is de kans dat je jouw doel succesvol behaalt vele malen groter bij een realistisch doel. Door het stellen en het behalen van realistische doelen zal je zelfvertrouwen groeien en daarmee je level van “FEARLESSNESS”.

3. Wees lief en mild voor jezelf

Veroordeel jezelf niet als je niet altijd FEARLESS bent, dat is namelijk helemaal niet erg. Angsten horen ook bij het leven en zijn ook 'oké' om te ervaren. Zolang je je maar niet laat overmannen door de angst en je jezelf weer kunt herpakken is er helemaal niets mis met een gezonde dosis angst.

4. Overwin je angst voor de angst

Als je eenmaal een keer iets angstigs hebt meegemaakt bestaat er een kans dat je angst ontwikkelt voor die angst. Stel je voor: je hebt een keer vast gezeten in de lift (voor veel mensen een angstige situatie). De kans dat je de volgende keer onbevreesd de lift in zal stappen na deze angstige ervaring is klein. Toch is het belangrijk om, ondanks je angst, die lift in te stappen. Doe je dit niet dan zal je angst voor de angst steeds groter worden. Door de lift te vermijden ervaar je niet dat je 9 van de 10 keer niet vast komt te zitten in de lift. Dit principe kun je toepassen op alle 'angstige' situaties.

5. Je gedachten, gevoel en gedrag zijn altijd met elkaar verbonden

Illustratie: een man en vrouw liggen samen in bed. Rond 01:00 uur 's nachts horen ze een hard geluid.
  • De vrouw denkt: 'Oh, dat is vast de kat.' Gevoel: ontspannen Gedrag: ze gaat verder slapen.
  • De man denkt: 'Dat is vast een inbreker' Gevoel: angstig, boos Gedrag: hij staat op en pakt een honkbalknuppel om de inbreker te zoeken.
Deze illustratie laat zien hoe twee mensen in eenzelfde situatie door andere gedachten zich anders voelen en dus anders reageren. Je mindset en daarmee ook je gedachten zijn dus een hele krachtige tool en de sleutel tot Fearlessness.

Maandelijkse video's

Wil jij leren hoe jij je eigen gedachten kunt trainen? Houd dan het Fitgirls YouTube-kanaal in de gaten. Maandelijks zal ik, als vaste psychologie expert van Fitgirls, samen met Dani en Lizzy een video opnemen om jou op weg te helpen naar jouw 'ideale' mindset. Meer over mij en mijn expertises lees je op de Fitgirls website onder het kopje 'Experts'.
Reactie plaatsen