21-day Les Mills Food Challenge: deel 4

Everything is hard before it is easy – De 21 dagen zijn inmiddels voorbij en het resultaat mag er zijn. Ik ben bijna 3% vet kwijt (van 29% naar 26,3%) en ben 2,5 cm geslonken in mijn taille (van 70 cm naar 67,5 cm). Veel belangrijker is dat ik me fitter voel en een paar goede gewoontes rijker ben. Zo maak ik tegenwoordig elke ochtend een stevig ontbijt, eet ik vier keer per dag groenten, bereid ik maaltijden voor (preppen) en neem ik meer eiwitten voor herstel en spieropbouw.

shake

Goede gewoontes aanleren is één, maar slechte afleren is veel lastiger. Mijn allerslechtste heb ik drie weken lang weten te parkeren. Voor de Challenge dronk namelijk nagenoeg elke avond rode wijn en ik nam daar meestal wat hartigs bij, zoals kaas of noten. Sinds de 21-day Food Challenge probeer ik dat te beperken tot het weekend en het liefst alleen op zaterdagavond. De regel na de Challenge is namelijk dat je voor 80% blijft eten en drinken zoals tijdens de Challenge en dat je voor 20% andere voeding toevoegt. Liefst gezonde dingen zoals fruit, volkoren koolhydraten en zuivel, maar ook een frietje of een stuk pizza moet op z’n tijd kunnen.

Het valt niet altijd mee; het kost tijd, inspanning, voorbereiding en motivatie, maar het wordt wel steeds makkelijker!

Groepsresultaat

De resultaten van de groep waarmee ik de Challenge deed, waren indrukwekkend. Tot wel 8,5 cm verlies in omvang van de taille en 4% vetverlies. Deelnemers met al een laag vetpercentage zijn verhoudingsgewijs minder vet en centimeters kwijt, maar geven wel aan dat ze zich fitter voelen, van hun suikerverslaving af zijn, eindelijk zijn gaan ontbijten of zwaarder kunnen trainen. Door de goede persoonlijke begeleiding heeft iedereen de Challenge met succes afgrond.

Q & A met Rik

Omdat ik heel erg benieuwd naar de ervaringen van coach/trainer Rik Breederveld van Mahorokan Sport Club heb ik hem wat vragen gesteld over de Challenge. Rik heeft inmiddels zo’n 30 deelnemers begeleid (in mei en september 2014) en is erg enthousiast over resultaten.

M: Waarom bieden jullie dit programma aan?
R: Mahorokan Sports Club staat bekend om het grote aanbod van groepslessen en fitness-activiteiten. Met het aanbieden van de 21-days Food Challenge willen we, naast het verliezen van kilo’s, vet en centimeters rondom de taille, mensen bewust maken van een gezonde eetgewoonten. Gedurende de Challenge ontvangen de deelnemers online-leermomenten over de verschillende micro’s en macro’s in ons lichaam. We willen de deelnemers duidelijk maken waarom we kiezen voor meer eiwitten en minder koolhydraten. Waarom eten we op een bepaalde manier en wat gebeurt er in het lichaam? Er zit dus wel degelijk een educatieve boodschap achter. Dit met oog op de lange termijn waarbij de deelnemers de lijn na de Challenge enigszins zelfstandig kunnen doortrekken en ook weten waar ze mee bezig zijn.

M: Voor wie is dit geschikt en voor wie vooral niet?
R: Voor alle mannen en vrouwen die open staan voor een verandering in eetgewoonte en leefwijze om zodoende kilo’s, vet of centimeters rondom de taille kwijt te raken. Gedurende een zwangerschap raden wij dit ten strengste af. De combinatie met 3x in de week sporten is voor sommigen een grotere ‘challenge’. Ben je minder valide dan kan je jezelf altijd nog bewust maken van een gezonde eetgewoonte.

ontbijt

M: Wat nou als je vegetarisch bent? Vier keer per dag eieren? Of is deze Challenge dan niet geschikt?
R: Als je vegetarisch bent kan je gewoon meedoen. Groenten mogen onbeperkt gegeten worden. Het is belangrijk te variëren met je macro’s. Eiwitten kan je bijvoorbeeld ook uit magere kwark halen.

M: Is het sowieso wel goed om elke dag een paar eieren te eten?
R: Een eitje per dag kan geen kwaad. De slechte cholesterol zit in de dooier dus je kan ervoor kiezen deze eruit te halen. Nogmaals, het is vooral belangrijk is dat je gaat variëren in je macro’s. Koolhydraten en vetten kan je uit verschillende voedingsmiddelen halen. Dit geldt ook voor eiwitten.

M: Wat viel je tegen?
R: Eigenlijk niks, behalve dat het mij opviel dat veel mensen moeite hebben met het ontbijt.

M: Dat vind ik ook nog steeds lastig. Vooral het variëren. Heb je variatie-tips?
R: Ik eet graag een omelet met tomaten, spinazie of broccoli, ui, knoflook en Spaanse peper of rundergehakt met uien, courgette en champignons. Ook lekker: komkommer, tomaten, 6 ongezouten/ongebrande cashewnoten met een proteïne shake.

M: Je hebt twee groepen begeleid, wat waren de meest opvallende resultaten?
R: Gemiddeld was er qua kilo’s ongeveer evenveel afgevallen. Het gemiddelde verlies van het vetpercentage lag wel hoger in de tweede groep. Dit heeft niets zozeer te
maken met de inzet van de individuen, maar meer het feit dat elk lichaam anders is en de ene deelnemer sneller vet verliest dan de ander. In de eerste
groep waren de meeste deelnemers al erg sportief. In de tweede niet. Dan zie je dat het verlies groter is wanneer je minder sportief bent.

M: Waarin zit de succesfactor?
R: Discipline. Zowel op het gebied van sporten als het preppen van de voeding is discipline de sleutel tot het succes.

M: Zijn er ook deelnemers die het niet volhouden?
R: Nee, tot nu toe heeft iedereen het volgehouden. Omdat we de deelnemers persoonlijk begeleiden, kunnen we ze bijstaan als ze het zwaar hebben en zijn ze minder snel geneigd om af te haken.

M: Hoe pakken deelnemers het op na de 21 dagen? Zijn ze gereset of pakken ze hun oude eetgewoonten weer op (en komen ze dus weer aan)?
R: Om een stok achter de deur te houden plannen we een maand na dag 21 weer een meetmoment in en geven we de deelnemers het advies om te door te gaan met de 80%/20% regel. Gedurende de dag eet je 80% goed en 20% niet slecht, maar minder goed. Dit natuurlijk ook combinatie met minimal twee keer in de week sporten.

M: Blijven jullie dit programma aanbieden?
R: Jazeker. De reacties en resultaten zijn positief.

M: Wat is jouw favoriete blog/site op het gebied van sport en voeding?
R: Nu hoor ik natuurlijk te fitgirls.nl te antwoorden :-), maar eerlijk gezegd haal ik meer uit boeken. Van verschillende dieten en inspanningsfysiologie tot aan trainingsleer.

M: Wat is jouw gouden tip voor een gezond en sterk lijf?
R: Onderschat de uitwerking van een juiste eetgewoonte niet. Voeding preppen kan voor heel veel mensengoed werken. Blijf ook variëren in je macro’s. Qua training moet je altijd je grens opzoeken en tevens blijven luisteren naar het lichaam.

Na het interview moest Rik snel door om een les Grit Strenght te geven. Mooi fotomomentje!

rik_marielle_blog_fitgirls.nl_foodchallenge

Dank je Rik, voor je coaching en medewerking aan deze blog!

Sportieve groet, 

Marielle

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *