19 januari 2018 
4 min. leestijd

21 dagen niet klagen challenge: stop met klagen voor een positieve mindset

21 dagen niet klagen challenge: stop met klagen voor een positieve mindset
Iedereen kent wel iemand die veel klaagt. Als je vraagt hoe het gaat beginnen ze vaak met een zucht, gevolgd door een reeks van gebeurtenissen die vragen om aandacht of herkenning. Het is heel makkelijk om hierin mee te gaan, want veel mensen klagen uit gewoonte. Misschien doe jij dit zelf ook wel. Je klaagt en zeurt iedere dag omdat je dit simpelweg altijd doet, en omdat het op de één of andere manier toch fijn voelt. Lekker met z’n allen klagen over het slechte weer of over de file, het roept het I know how you feel, gevoel op, en dat vinden wij mensen blijkbaar fijn. Hoewel het op zijn tijd echt wel lekker voelt om te klagen, merk ik dat ik zelf mensen uit de weg ga die dit heel veel doen. Van mensen die heel negatief zijn en veel klagen krijg ik gewoon geen fijn gevoel, ze zuigen vaak veel energie uit mij. Natuurlijk klaag ik zelf ook wel eens, maar wist je dat we gemiddeld maar liefst 73 keer klagen per dag? Ik vind dit echt bizar veel! Wat is klagen nou precies? Dat is nou net het ‘probleem’ met klagen. Het lost vaak niets op, omdat je geen intentie hebt om iets te veranderen. Hoe anders is het als je dat wél hebt? We zouden dan veel positiever naar situaties kijken. Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Daarbij is uit onderzoek van Stanford University Amerika gebleken dat klagen effect heeft op je gezondheid. Het zorgt er voor dat er meer cortisol (stresshormoon) door je bloed stroomt wat betekent dat je tijdens het klagen hetzelfde stressniveau ervaart als tijdens de situatie zelf. Goed plan dus om minder te klagen! Het is goed voor zowel je omgeving, je gezondheid en… jezelf!

Mind control

Ik sprak Kevin Weijers, een inspirerende spreker en CEO (Chief Exploration Officer) van Around the World in 80 Experiments. Hij heeft in april 2017 de ‘’21 dagen niet klagen challenge’’ geïntroduceerd in Nederland*. Deze challenge ging toen viral. Kevin vertelde mij dat hij heeft ervaren dat je na deze challenge oprecht een leuker mens wordt. Ook andere mensen die ik ken die deze challenge hebben gedaan beamen dat. Kevin vertelde dat hij tijdens deze challenge gestimuleerd werd om te kijken naar wat je wel kunt veranderen. Je gaat dus echt anders denken en ervaart een soort mind-control. Een groot voordeel is ook dat mensen minder gaan klagen tegen jou waardoor je veel meer energie hebt, want het is echt waar: klagen kost enorm veel energie, niet alleen om aan te horen, maar ook om te doen. Iets aan de situatie veranderen is vaak ook veel simpeler dan je denkt. Kevin sluit bij zijn lezingen bijna altijd af met de oproep om mee te doen aan de challenge, begin je al enthousiast te worden? Ik wel!

Hoe zit dat dan met die 21 dagen?

Inmiddels weet ik dat het een fabel is dat je na 21 dagen je gewoontes zou kunnen veranderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het met eet- en beweeggewoonten gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen. Daarbij verschilt het ook nog eens per persoon en per gewoonte (1). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 95% van de mensen er tussen de 18 en 254 dagen over doen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Wat heeft het dan voor zin om deze challenge te doen hoor ik je denken… toch wel een heleboel! Deze challenge duurt namelijk veel langer. Er is bijna niemand die 21 dagen achter elkaar niet kan klagen! Ik zal je uitleggen hoe de challenge werkt:

21 dagen niet klagen challenge

Je doet een armbandje om je pols en vervolgens mag je de komende 21 dagen niet: - klagen - schelden - negatief praten over iemand die er niet bij is Wanneer je een regel breekt, bijvoorbeeld op dag acht, dan wissel je het bandje van pols, en begin je weer bij af. De challenge is klaar als je een onafgebroken reeks van 21 dagen haalt. De kans is aanwezig dat je ook weer even terugvalt, maar consistency is key. Je begint steeds opnieuw wanneer je de fout in gaat, daarom duurt deze challenge gemiddeld veel langer. Kevin deed er drie maanden over, maar sommige mensen doen er zelfs acht maanden over! Gelukkig is het zo dat hoe langer je een nieuwe gewoonte volhoudt, hoe makkelijker het wordt. Uiteindelijk wordt het dan vanzelf een gewoonte in je lifestyle. Vandaar dat deze challenge dus wél bij kan dragen aan het veranderen van je gewoontes.

Extra aandachtspunten

Als je een discussie hebt of iets wel of geen klagen is, dan is het altijd klagen en begin je opnieuw. Je mag iets vervelends wel benoemen, als je maar direct met een oplossing komt. Voorbeeld: Ik ben heel erg moe, dus ik ga vanavond vroeg naar bed. De challenge is bedoeld om je bewust te maken van je klaaggedrag en om het te veranderen. De laatste toevoeging zal jou dus stimuleren om na te denken over wat je anders kunt doen. Het betekent misschien niet dat je na de challenge nooit meer klaagt of scheld, maar je zal je er veel bewuster van zijn, en het dus minder vaak doen.

Doe jij met ons mee? #21dagennietklagen

Wij zijn benieuwd of jij deze uitdaging ook aan durft te gaan! Doe een armbandje om je pols en doe met ons mee! We zouden het leuk vinden als jij je ervaringen met ons deelt door ons te taggen op social media @fitgirls.nl en door de hashtag #21dagennietklagen te gebruiken. Wij houden jullie ook op de hoogte van onze challenge natuurlijk! Succes! * het originele idee komt uit de wereldwijde bestseller ‘Een Betere Wereld’ van Will Bowen [1] Lally P, van Jaarsveld CHM, Potts HWW, Wardle J. (2010). How are habits formed: modelling habit formation in the real world. Euro J Soc Psycholm 40:998–1009.
Eline
Door

Eline

op 22 Jan 2018

Goede achternaam! Blijleven.. ✌

Lizzy Blijleven
Door

Lizzy Blijleven

op 23 Jan 2018

Haha ja, grappig he!

Reactie plaatsen